Persoonlijk Wereldmodel

Hoe bouw je een persoonlijk wereldmodel op?
Als coach is het belangrijk dat jij je realiseert dat ieder mens vanuit zijn persoonlijk wereldmodel reageert en handelt.
De manier waarop mensen naar de wereld kijken en hoe ze de werkelijkheid ervaren verschilt nogal en is zeer individueel gekleurd. Ieder individu heeft dus een eigen unieke gekleurde bril waarmee we naar de wereld kijken: het persoonlijk wereldmodel wordt ook wel referentiekadermodel genoemd.

Er is een wereld waar wij ons als mens in begeven. Op basis van de zintuigelijke ervaringen (wat we zien, horen, ruiken, voelen en proeven) creëren we een beeld (het wereldmodel) van de totale wereld ofwel de externe werkelijkheid. Ons persoonlijk wereldmodel omvat overtuigingen die gebaseerd zijn op opgedane ervaringen.
Wat we waarnemen bepaalt hoe ons wereldmodel eruit ziet. Echter…. ons wereldmodel bepaalt ook wat we waarnemen. Een mens kan nooit alle indrukken uit de gehele wereld in zich opnemen. Dat leidt ertoe dat we selecties maken uit alle mogelijke indrukken. Wat is relevant en wat niet?

Persoonlijk Wereldmodel

ONS WERELDMODEL BEPAALT HOE EN WAT WE WAARNEMEN!

 

Het opbouwen van een persoonlijk wereldmodel begint al in de baarmoeder. We groeien op in een bepaald gezin, gaan naar een bepaalde school, omringen ons met bepaalde vrienden etc. Al deze ervaringen en omgevingsfactoren bepalen mede hoe we naar de wereld kijken, met andere woorden… welke kleur onze bril heeft.

Bij de NEM Academy Breda leer je als coach het persoonlijk wereldmodel van je cliënt te ontleden. Tevens leer je werken met diverse methodieken en interventies. Methodieken en interventies die je kunt gebruiken zodat je cliënt belemmerende overtuigingen, ervaringen, gedachten etc., opgeslagen in het persoonlijk wereldmodel, los leert laten.
Het loslaten is vaak een proces op zich, maar als een cliënt het lukt zal hij/zij met een veel vrijer beeld naar zichzelf, naar de ander en naar de wereld kunnen kijken!!
De moeite waard dus..

[button url=”ttp://nemacademy.nl/formulier-aanmelden-open-dag/” background=”#47afff” size=”8″ center=”yes”]Aanmelden Open Dag NEM Academy[/button]