Welke houdingsaspecten zijn nodig om een effectieve coach te zijn?
Mensen zeggen vaak:’Je bent een coach of je bent geen coach!’. Daar zijn we het helemaal mee eens. Het ‘coach zijn’ is een diep gevoel van binnen, een gevoel dat erg belangrijk is om een prima coach te worden. Het ‘coach zijn’ wil niet zeggen dat je alle technieken en vaardigheden van een coach beheerst. Een aantal coachingsaspecten zijn te leren. Ten eerste de drie AAA’s: Aandacht, Acceptatie, Aansluiten
- Aandacht hebben, aanwezig zijn:
Dit is één van de belangrijkste voorwaarden om een coaching gesprek te laten slagen: volledige aandacht hebben, er voor de volle 100% aanwezig zijn voor de ander. Aanwezig zijn wil zeggen dat je je hoofd leegmaakt, dat je al je eigen beslommeringen, taken die je nog moet doen, gesprekken die je nog moet voeren, emoties die je voelt, netjes opbergt in het ladekastje van je brein en alleen het laatje van die persoon open hebt. Je hebt 100% aandacht voor de ander. Dit betekent ook dat je helemaal aanwezig bent in het hier-en-nu. Hier kun je jezelf in trainen door ontspanningstechnieken te combineren met je aandacht richten op dat wat is. Als het je niet lukt om er volledig te zijn voor de ander, kun je op dat moment beter geen coachgesprek houden.
- De ander accepteren zonder oordeel:
Een ander noodzakelijk houdingsaspect is de ander accepteren zoals hij is, zonder oordeel. Je kunt je als coach bewust zijn van je eigen reacties en (voor)oordelen, maar parkeer ze vervolgens even en houd je hoofd vrij voor het verhaal van de ander. Niet oordelen. De ander accepteren zoals hij is en zijn denk- en gevoelskader proberen te begrijpen verheft een coachgesprek boven alle dagelijkse gesprekken. Echte aandacht is een schaars goed. Door deze houding zeg je als het ware tegen de ander: ‘Ik probeer je echt te begrijpen…” Pas als je je eigen (voor)oordelen, maar ook je eigen angst om te falen kunt loslaten kun je er helemaal zijn voor de ander. Dan voelt de ander zich serieus genomen en is er sprake van een gelijkwaardige relatie. Paradoxaal genoeg betekent het niet dat je geen oordeel hebt over wat je hoort, of dat je er geen eigen betekenis aan geeft. Het betekent ook niet dat jij geen eigen mening hebt of mag hebben. Acceptatie zonder oordeel betekent dat je je er bewust van bent dat het in een coaching gesprek gaat om de betekenis die de ander eraan geeft aan zijn eigen verhaal; het gevoel dat hij er bij heeft en wat hij doet of zegt. Je kunt wel je eigen observaties, gedachten, betekenisomgeving omzetten in een soort hypothese en daar weer vragen over stellen. Op deze manier kun je checken of jouw hypothese en interpretatie klopt, kortom, of je het goed begrijpt.
- Aansluiten bij het verhaal van de ander:
De ander accepteren zoals hij is, is nodig om de derde A voor elkaar te krijgen: een coach moet kunnen aansluiten bij de subjectieve belevingswereld en denkwereld van de ander. Pas dan kun je hem daarin volgen. Iemand die begint met anderen te coachen stelt vaak veel vragen aan het begin van een gesprek. Het lijkt dan eigenlijk meer op een verhoor dan op een coaching gesprek en het dwingt de coachee om jou te volgen in plaats van andersom. De ander volgen in zijn verhaal biedt hem ruimte om zijn verhaal op zijn eigen manier e vertellen en dat levert jou als coach veel meer informatie op waar je op in kunt gaan. Ook krijg je hierdoor de tijd om de lichaamstaal te observeren.
Zoek jij een Topopleiding op het gebied van coachen of
ben jij als coach op zoek naar een erkende Bijscholing of vernieuwende Workshop?
Bezoek een Open Dag van NEM Academy.