Aandacht voor depressie in je coach opleiding!

Als coach en/of therapeut krijg je regelmatig mensen in je praktijk met depressieve klachten. Vrijwel overal ter wereld komen depressies 2x zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarom komt een depressie vaker bij vrouwen voor?

DepressieEr zijn een aantal theorie├źn:

  • Vrouwen praten gemakkelijker over hun gevoelens. Ze zijn daardoor ook eerder geneigd naar hun huisarts te gaan. Mannen willen minder snel toegeven dat er iets aan de hand is.
  • Hormonen spelen een rol. Die kunnen enorme stemmingswisselingen veroorzaken. Een vrouw kan zich tijdens haar maandelijkse cyclus anders voelen, neerslachtiger of eerder ge├»rriteerd. Bij mannen zijn de geslachtshormonen vanaf hun puberteit nagenoeg stabiel. Bij vrouwen blijven ze veranderen. Tijdens de menstruatie, tijdens en na zwangerschappen en tijdens de menopauze.
  • De positie van vrouwen in de maatschappij is veranderd. De verwachtingen zijn de laatste decennia enorm opgeschroefd. Je moet presteren. Dit moeten presteren kan een enorme druk opleveren. Enerzijds om eraan te willen voldoen, anderzijds om er misschien niet aan te kunnen voldoen.
  • Ingrijpende gebeurtenissen in het verleden kunnen meespelen; incest, mishandeling etc. komen in de regel frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen en geven een verhoogde kans om depressief te worden.
  • Het uiterlijk van de vrouw speelt een steeds grotere rol in onze huidige maatschappij. Depressieve gevoelens kunnen hier een gevolg van zijn
  • Vrouwen dragen over het algemeen het volle gewicht, naast een baan, van de huishoudelijke taken, de kinderopvang en de opvoeding. Gelukkig zien we hier de laatste jaren een verschuiving in plaatsvinden.
  • Naast de stressreactie die ook bij mannen voorkomt, de vlucht-of-vecht-reactie, blijkt er een specifiek vrouwelijk respons te zijn: het zoeken van groepsbescherming. Evolutionair is deze stressreactie te verklaren, omdat vrouwen bij gevaar niet weg kunnen rennen vanwege de kinderen en daarom bescherming zoeken bij andere vrouwen. Dit verklaart waarom vrouwen als ze iets dwars zit naar de telefoon of mobiel grijpen om vriendinnen te bellen, terwijl mannen zich juist terugtrekken. Daarmee zijn vrouwen wel afhankelijker en op zoek naar een grotere sociale genegenheid.
  • Vrouwen stellen zich over het algemeen afhankelijker op en zijn daardoor kwetsbaarder.

 

Bij de NEM Academy in Breda wordt, tijdens de module Spirituele Psychologie, veel aandacht besteed aan de diverse klachten & stoornissen  waarmee je als coach en/ of therapeut te maken kunt krijgen.

[button url=”http://nemacademy.nl/” background=”#47afff” size=”8″ center=”yes”]Site NEM Academy[/button]