Afweermechanismen

Ieder mens, dus ook jij, bouwt afweermechanismen op!

Er zijn verschillende vormen van afweermechanismen die je als coach & therapeut tegen kunt komen.
De belangrijkste zijn:

Dissociatie:
Dit mechanisme zorgt ervoor dat je gedachten, gedragingen en emoties niet met elkaar worden verbonden. Het bewustzijn kan veranderen waardoor je ‘er even niet bent’ of gewoonweg even de ‘klote’ op gaat. Energetisch verwijdert je geest zich van het lichaam en vindt er een soort van spontane lichte uittreding plaats. Je bent er wel maar ook weer niet. Dissociatie kan wazige, onscherpe herinneringen veroorzaken. Je zegt (onbewust): ‘toedeledokie, ik ben weg!’

Rationaliseren:
Een mechanisme waarbij jij je laat leiden door de kwaliteit van de ratio met als doel om vanuit abstractheid en informatie, verwarrende of moeilijke gevoelens te vermijden. Je gaat vooral in je hoofd zitten. En vanuit je hoofd ga je allerlei aanvaardbare verklaringen aandragen voor een bepaald gedrag of een bepaalde situatie. Je bent dan bezig met; ‘bla blabla… ja en… ja maar… dat is logisch toch… bla blabla!’
Ja, het is vooral een hoop geblabla.

Verdringing:
Een mechanisme waarbij je niet in staat bent moeilijke situaties en daarmee gepaard gaande gevoelens, wensen, gedachten etc. te herinneren. Je zegt; ‘er is geen probleem’ of bijvoorbeeld ‘er zijn wel ergere dingen.’ Het mechanisme van verdringing kost in het algemeen veel energie en kan enorm vermoeiend zijn.

shutterstock_2762092

Ontkenning:
Een mechanisme waarbij je onbewust bepaalde aspecten van de werkelijkheid niet kunt erkennen of inzien. Je ervaart zelf daadwerkelijk dat er niets aan de hand is of dat ‘zullie’ altijd weer wat te zeuren of aan te merken hebben… ze zullen wel jaloers zijn… etc.

Verplaatsing:
Een mechanisme waarbij je emoties, die gericht zijn op een bepaalde situatie, verplaatst. Je richt je (veelal negatieve) energie op diegene waar het niet om gaat. Bijvoorbeeld; een conflict met je baas leidt thuis tot ruzie metje partner en deze schopt vervolgensde kat het huis uit!

Somatisatie:
Een mechanisme waarbij je psychische problemen zich verplaatsen naar het ervaren van fysieke kwalen. Uit medisch onderzoek blijkt veelal dat je lijf en haar functies gewoonweg gezond zijn. Je kan last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, etc. Door de aandacht te verleggen naar het fysieke systeem hoef je niet te kijken naar de psychische afweer die er achter kan zitten.

Afweermechanismen zorgen ervoor dat je leven letterlijk in-ge-wikkeld wordt. Je wikkelt jezelf in. Afweermechanismen werken als een soort van onzichtbare kracht en houden je in de greep.
Een coach & therapeut kan je helpen dit mechanisme in kaart te brengen en zorgen dat jij je niet langer laat leiden door dit mechanisme. Je gaat je ont-wikkelen in plaats van in-wikkelen en neemt het heft zelf in handen. Dit betekent vaak anders kijken, anders denken en andere keuzes maken!

Zoek jij een erkende Opleiding tot Coach & Therapeut?

Om te leren dit soort processen op een effectieve manier te begeleiden.
Kom dan naar de Open Dag bij NEM Academy Breda.

[button url=”http://nemacademy.nl/” background=”#47afff” size=”8″ center=”yes”]Site NEM Academy[/button]